Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve napihal, ministru že ponudil odstop

Desna roka notranjega ministra Aleša Hojsa, državni sekretar Franc Breznik je v službenem avtomobilu vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je skoraj dvakrat več kot je dovoljeno.

Policija je Franca Breznika ujela in kaznovala s 600 evri in 16 kazenskimi točkami. Ker vožnje ni smel nadaljevati, je službeno vozilo je pustil kar na izvozu z avtoceste. Dogodek se je zgodil 2. aprila v popoldanskih urah na ljubljanski obvoznici, a je njegov šef, notranji minister Aleš Hojs, šele danes od nas dobil to informacijo.

Je Breznik skušal vse skupaj prekriti? Dolgoletni poslanec Janševe SDS se danes brani, da je bila vse skupaj napaka, da ni povzročil prometne nesreče ter da je napihal zgolj malo nad mejo. Breznik je v pogovoru za 24UR priznal dogodek in potrdil, da naše informacije držijo.

Policisti so Breznika ustavili popoldne, 2. aprila, ko se je vračal s sestanka, ki ga je imel s predstavniki podjetja Derby banane. Tam je, kot pravi, urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart. Povedal je, da je prav tam, z donatorji, popil dva kozarčka žgane pijače, prepričan, da ne bo napihal. Vendar je pri vožnji prekoračil hitrost. Namesto 100 kilometrov na uro je vozil 120, pri tem pa so ga zasačili policisti, ki so mu odredili alkotest.

Ker je napihal, čez dovoljeno mejo, so mu vožnjo naprej prepovedali, službeni avto pa je zato pustil na prvem avtocestnem izvozu. Pravi, da je storil napako, a da bo, oziroma je, sam poravnal vse kazni. Če bo treba bo stopil tudi pred sodnika za prekrške, pravi. In če se je najprej branil, da je že s tem prevzel vso odgovornost, pa je pred dobre pol ure, ko smo ponovno govorili z njim, dejal, da je, ministru Hojsu vseeno ponudil svoj odstop.

Hojs: Najverjetneje bom sprejel odstop

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da bo najverjetneje sprejel odstop državnega sekretarja, a se sprva želi prepričati, kako je ravnala policija. “Pričakujem pa, da bo to postal standard tudi v prihodnje. Imamo primere, ko so župani bežali pred policijo, Breznik pa je takoj ustavil in ravnal pravilno. Bil je izjemen sodelavec, delal je tudi po 16 ur na dan. Sem pa razočaran da je do tega prišlo,” je povedal notranji minister. O njegovem nasledniku bo Hojs še premislil, Breznik pa se medtem vrača v poslanske klopi.

Bogata zgodovina vinjenih politikov za volanom

Zgodovina hitre vožnje pod vplivom alkohola je sicer v slovenski politiki precej bogata, posledice za tiste, ki so storili prekrške, pa so bile različne – nekateri so odstopili, spet drugi obdržali svoje položaje.

Nekdanji koprski podžupan Patrik Peroša je prejšnje poletje hudo vinjen zapeljal na avtocesto in v napačno smer vozil kar 20 kilometrov. Pri tem je ogrožal ostale voznike, ki so pravilno vozili od Nanosa proti Kozini. Ko so ga policisti ustavili, je napihal kar 1,9 promila. Kljub vsemu pa mu je sodišče vrnilo vozniški izpit, čeprav postopek še poteka.

Poslanec PS Peter Vilfan je maja leta 2014 na prehodu za pešce zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Čeprav je kasnejša analiza krvi pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega, je Vilfan zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

S položaja je vožnja pod vplivom alkohola odnesla nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša, ki je napihal decembra 2010. Gjerkeš je odstopil, ker je, kot je povedal, s potezo želel zaščititi integriteto vlade.

Januarja 2018 so policisti ustavili vinjenega postojnskega župana Igorja Marentiča, ki je imel v krvi kar 1,73 promila alkohola. Marentič je skoraj mesec dni molčal, nato pa vendarle priznal ter dejanje obžaloval. Vseeno pa ni odstopil, po odločitvi sodnice pa so mu vrnili vozniško dovoljenje.

Novembra 2015 so policisti ustavili takratnega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Preizkus alkoholiziranosti je sicer pokazal rezultat v mejah normale, kasneje pa se je izkazalo, da so policisti Koprivnikarja ustavili načrtno, potem ko je bil v času policijske stavke kritičen do njih. Posledica tega je bila odpoved delovnega razmerja petim policistom.

Službo je izgubil tudi nekdanji vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina, ki je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko vinjen trčil v Darsovo vozilo. Nekdanji prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišić je pred leti pijan sedel za volan in peljal mimo policistov v Luciji, ki so ga poskušali ustaviti. V krvi je imel 1,25 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, prislužil pa si je tudi kazen za kršenje javnega reda in miru ter cestnoprometnih predpisov.

S položaja zaradi vožnje pod vplivom alkohola in povzročitve prometne nesreče ni odstopil niti nekdanji kranjski župan Boštjan Trilar. Ta je z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo, nato pa odklonil preizkus alkoholiziranosti. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 56000 evri denarne kazni.

Vir.

Leave a comment

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.