Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

We Live VISION ZERO

Program “We Live VISION ZERO” je konkretni odgovor  Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR na številne mednarodne in evropske programe s ciljem zmanjšanja števila umrlih in hudo telesno poškodovanih na evropskih cestah. Tragične zgodbe posameznikov, njihovih bližnjih, sorodnikov, prijateljev, sodelavcev, sokrajanov so previsoka cena kvalitete in standarda življenja v EU in celotnem svetu. S tem namenom je bil program umeščen ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, dnevu ki:

  • s pridobljeno pozornostjo predstavlja spodbudo in poziv odgovornim v državah za strokovno, merljivo in učinkovito izvajanje nacionalnih programov;

  • povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu;

  • družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive, saj pomanjkanje informacij o žrtvah prometnih nesreč ustvarja med ljudmi ravnodušnost;

  • s spominom in javnim pogovorom o žrtvah prometnih nesreč ustvarja skupno preventivo na tem področju;

  • ker je molčanje del kolektivnega zatiskanja oči pred resnico.

Temelj “We Live VISION ZERO”

We live Vison Zero temelji na izhodišču Vizije NIČ, ter na celoviti in spodbudni zavezi Ministrske konference na Malti, ki si je zadala spodbudne smernice, programe in cilje za zmanjšanje števila umrlih in poškodovanih v EU na najvišji ravni – Valetta deklaracija. Temu je v letu 2020 sledila 3. globalna ministrska konferenca za prometno varnostStockholmska deklaracija.

Je odgovor vseh nas, ki so nas posledice prometnih nesreč zaznamovale in si želimo na ravni EU, nacionalni in lokalni ravni aktivno soustvarjati varno mobilnost.

Kot podporniki zaveze Združenih narodov Desetletje za večjo prometno varnost (2011-2020 in 2021-2030) bomo v okviru nacionalnih organizacij in članic FEVR izvajali konkretne aktivnosti, projekte in programe na 5-ih temeljnih področjih.

Začetek “We Live VISION ZERO”

Vizija NIČ ima svoje korenine v Skandinaviji (Švedska, 1994). Rojstvo programa Živimo Vizijo NIČ se je v Sloveniji zgodilo 18. novembra 2017 v Ljubljani ob obeležitvi Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč (WDOR 2017). 

Javno podporo aktivnostim Vizije NIČ, Desetletju za večjo prometno varnost na cestah 2011-2020 ter zmanjševanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih za 50 % so podpisali:
•    Jeannot Mersch – predsednik FEVR
•    Violeta Bulc – evropska komisarka za promet
•    Dr. Milan Brglez – predsednik Državnega zbora R Slovenije
•    Dr. Maja Makovec Brenčič – ministrica za izobraževanje, znanost in šport
•    Dr. Peter Gašperšič  – minister za infrastrukturo
•    Mag. Ivan Kapun  – vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi
•    Mag. Igor Velov – direktor Javne agencije za varnost prometa
•    Zoran Jankovič – župan MO Ljubljana 
•    John Dawson – ustanovitelj in predsednik iRAP 
•    Ferry Smith – predsednik EuroRAP 
•    Robert Štaba – predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik FEVR 

Podporo odločitvi in programu We Live Vision Zero sta izrekla tudi Posebni odposlanec ZN za varnost cestnega prometa Jean Todt in Evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Namen in cilj

Program “We live VISION ZERO” želi opolnomočiti in spodbuditi članice FEVR ter posameznike in druge organizacije k intenzivnejšemu in skupnemu zmanjševanju najhujših posledic prometnih nesreč na EU in nacionalnih cestah.

Cilj, ki je lahko izražen in sprejemljiv, je lahko le nič mrtvih in nič hudo telesno poškodovanih in je opredeljen v Viziji NIČ.

Certifikat “We live VISION ZERO”

Certifikat programa “We live VISION ZERO” lahko pridobi članica FEVR na območju svojega nacionalnega območja delovanja. Podeli ga Upravni odbor FEVR, na podlagi potrjene vloge, programa dela in opredelitve programov delovanja nacionalne organizacije na enem ali več osnovnih področjih delovanja.

Za območje Slovenije je certifikat “We live VISION ZERO” pridobil Zavod Varna pot.

Program podpira
Podpisniki zaveze VIZIJA NIČ
Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.