Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Danes po svetu obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Danes obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč pod sloganom Življenje ni rezervni del.  Po številnih svetovnih mestih v teh dneh, na pobudo Evropskega združenja žrtev prometnih in pod okriljem Združenih narodov pod, potekajo različni dogodki v spomin in opomin na 1.24 mio umrlih, do 50 mio oškodovanih. Na evropskih cestah je lani umrlo 25.100, 1.8 mio, pa se jih je hudo telesno poškodovalo zato je, kot pravi evropska komisarka za promet ga. Violeta Bulc, edini pravi in human cilj,  Vizija NIČ, ki od posameznika in institucij zahteva jasne aktivnosti, zaveze in dejanja.

Slovenske ceste so od osamosvojitve zahtevale 7526 življenj, 295.665 ljudi se je poškodovalo. »Te neme številke pa ne predstavljajo posledic in trpljenja ljudi, najdražjih, prijateljev, ki ob njih trpijo vrsto let in si morajo poiskati smisel in novo pot življenja. Nesreče se da preprečiti in to dokazujejo številne EU države, pa tudi naš slovenski napredek v zadnjih letih, vendar to ne sme biti stanje s katerim se zadovoljimo, temveč moramo s povezovanjem in sodelovanjem težiti k uresničevanju Vizije nič,« poudarja Robert Štaba Predsednik zavoda Varna pot.

Po številnih slovenskih krajih v teh dneh potekajo obeležitve. Včeraj je potekala osrednja prireditev v Mestni hiši v Ljubljani, kjer je minister za javno upravo Rudi Medved predstavil številne aktivnosti in ukrepe Vlade RS ki že potekajo in imajo za cilj aktivno podporo in povezovanje državnih in nevladnih organizacij za zagotavljanje Vizije nič na vseh področjih varne mobilnosti. Državna sekretarka Ministrstva za zdravje  prim. Simona Repar Bornšek pa je izpostavila številne projekte, ki imajo posreden ali neposreden vpliv na varno mobilnost med katerimi sta alkohol in prepovedane substance zagotovo velik sistemski izziv. Navzoče sta nagovorili še generalna direktorica Direktorata za kopenski promet Ministrstva za infrastrukturo mag. Andreja Knez in v.d. direktorice Agencije za varnost prometa mag. Vesna Marinko, s svojo navzočnostjo pa je izrazila podporo aktivnostim tudi članica kabineta evropske komisarke mag. Violete Bulc ga. Alisa Tiganj.

Navzoče so nedvomno nagovorile navdihujoče življenjske zgodbe mladih ambasadorjev Kaje Kobal, Jasne Škrgič, Daria Divkovića in Taje Metličar, ki so kljub zaznamovanju s posledicami prometnih nesreč, svoji življenjski poti  dodali pozitivizem, srčnost in neizmeren trud ter vztrajnost v udejanjanju lastnih ciljev.

V letošnjem letu sta zahvalo Zavoda Varna pot prejeli:

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, za sistemsko podporo programom, spodbujanje sodelovanja ter povezovanje vladnih in nevladnih organizacij, ki imajo za cilj uresničevanje Vizije NIČ ter Ministrstvo za zdravje RS, z a prepoznavo in podporo sistemske problematike statusa in programov pomoči žrtvam prometnih nesreč ter spodbujanje programov za varno mobilnost v povezavi z alkoholom in prepovedanimi substancami.

Priznanje Zavoda Varna pot so prejeli:

Zdenka Vrečko, ambasadorka ZVP, za strokovno in požrtvovalno delo na poti implementacije EU Direktive 2012/29/EU o  določitvi  minimalnih  standardov  na  področju  pravic,  podpore  in  zaščite  žrtev  kaznivih  dejanj v Sloveniji.

Nevenka in Gregor Selan, pobudnika, podpornika in donatorja ustanovitve e-obeležja  na spletni strani ZVP namenjene žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji.

Anja Žurga, za dolgoletno in ustvarjalno pot od študentke do programske vodje ZVP ter strokovno in sistematično razvijanje  preventivno izobraževalnih programov in projektov za vrtce in šole.

Agencija za varnost cestnega prometa je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Zavodom Varna pot organizirala ustvarjalni natečaj za šole in vrtce na katerega se je odzvalo 233 čudovitih izdelkov. V. d. direktorice Vesna Marinko je obajavila zmagovalce natećaja in mentorjem oz. učiteljem OŠ Preserje, OŠ Gorišnica in OŠ Dobravlje, POŠ Vrtovin tudi podelila zahvale in darilca.

V kulturnem programi je pesnica in ambasadorka Zavoda Varna pot ga. Breda Marija Kovše predstavila pesmi iz nove pesniške zbirke Opus obstoja  – Brezkončna zgodba 3 z ubranim ljudskim petjem petjem pa so program popestrile Bovška dekleta, Ana, Barbara, Karin, Livija, Mimi, Mojca, Neda in Tajda, ki sestavljajo zbor Buške čeče.

Prireditev je vodila in povezovala Branka Božič.

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.