Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Naslednji koraki proti Viziji NIČ

Maja 2018 je Evropska komisija, kot del tretjega mobilnostnega paketa, objavila povzetek osnutka politike varne mobilnosti 2021-2030 in strateški akcijski načrt. Danes, 19. junija, pa je komisija objavila podrobnosti, kako ju namerava prenesti v prakso. To vključuje kazalnike rezultatov na področju varnosti v prometu, ki bodo izpopolnjeni v tesnem sodelovanju z državami članicami, ki bodo spremljani po EU za podkrepitev cilja 50 % zmanjšanje smrtnih žrtev in težko poškodovanih do leta 2030. Seznam, ki vključuje kazalce, kot so varnost vozila, stopnja uporabe varnostnega pasu, spoštovanje hitrostnih omejitev in oskrba po prometni nesreči, se bo razvijal skozi čas.

Evropska komisija z junijsko objavo sporoča, da je hitra akcija na področju varne mobilnosti nujna: na evropskih cestah vsako leto umre več kot 25.000 oseb – ta številka pa se v zadnjih letih ni dokaj spremenila – treba pa je narediti konkretne in resne posege do leta 2030, za doseg dolgoročnega cilja EU, tj. Vizija NIČ: nič mrtvih in nič težko poškodovanih na evropskih cestah do leta 2050.

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.