Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

ROJSTVO PROGRAMA FEVR – »We live VISION ZERO«

Ob obeležitvi Svetovnega dneva v spomina žrtvam prometnih nesreč 2017 v Ljubljani se je rodila Zaveza in program FEVR »we live Vision Zero«.


Letošnji osrednji dogodek Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč je letos potekal v Ljubljani, kjer smo hkrati obeležili tudi 10. obletnico Zavoda Varna pot. Svetovni dan so obeležili po številnih državah in mestih po vsem svetu z osnovnim ciljem: »Zmanjšajmo število mrtvih in hudo poškodovanih za 50% do leta 2020.« V Sloveniji smo obeležitev poklonili življenju, saj tako za svojce umrlih, poškodovane ter njihove bližnje velja, da si morajo na poti, ki vsakodnevno prihaja, poiskati novo pot in nov smisel življenja.

Osrednji dogodek se je odvil v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, v soboto 18. novembra 2017, s pričetkom ob 17.uri.

Pred pričetkom programa je pred Mestno hišo najprej sledil javni podpis za prizadevanje ciljem Zaveze »Decade of Action 2020«, za 50 % zmanjšanje umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah do leta 2020 ter Vizije nič.

Zbiranje podpisov je najprej potekalo skozi celotni dan na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Svoj podpis pa so pred vstopom v Mestno hišo namenili tudi župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič, predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, Evropska komisarka za promet, mag. Violeta Bulc, predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, g. Jeannot Mersch, minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, direktor Agencije RS za varnost prometa, mag. Igor Velov, predsednik EuroRAP Ferry Smith, ustanovni član iRAP in bivši predsednik John Dawson, predsednik Zavoda Varna pot, Robert Štaba in vodja Sektorja prometne policije, Ivan Kapun.


»We live Vision Zero« temelji na izhodišču Vizije Nič ter na celoviti in spodbudni zavezi konference na Malti, ki si je zadala spodbudne smernice, programe in cilje za zmanjšanje števila umrlih in poškodovanih v EU na najvišji ravni.

Program »We live Vision Zero« želi opolnomočiti in spodbuditi članice FEVR ter posameznike in druge organizacije k intenzivnejšemu in skupnemu zmanjševanju najhujših posledic prometnih nesreč na EU in nacionalnih cestah.

untitled image
Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.