Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Pozdravljamo jasno izpostavljen cilj Vizije NIČ ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar

vizija-nic-projektni-632px-green

Prepričani smo, da je ocena Evropske komisije, kjer se je Slovenija za obdobje 2029-2021 znašla na repu držav z najslabšim napredkom varne mobilnosti, nekaj s čimer odgovorni nosilci ter politika ne smejo ostati ravnodušni. Kritična ocena bi lahko in morala biti opomin za očitno neprave ukrepe in izziv za nadgradnjo sistema in spodbujanje vseh deležnikov k zmanjševanju najhujših posledic prometnih nesreč. Nestrokovni, nepravilni in nemerljivi ukrepi pripeljejo sistem do rezultata, ki nam ga je izpostavila EU. Vendar nikoli ne smemo pozabiti, da za temi odločitvami vedno stojijo ljudje, s svojim imenom, priimkom in funkcijo.

Kateri pa so že znani recepti ali ukrepi za izboljšanje? Seveda obstajajo. Sami smo jih javno predlagali v 20-ih točkah in ne vidimo razloga, zakaj Sloveniji ne bi uspelo postati ena izmed 5-ih najvarnejših držav EU. Volja in znanje nedvomno obstajata, pomembno pa je oblikovati primerno strategijo, akcijski plan aktivnosti in vnos filozofije Vizije NIČ v delo in poslanstvo vseh deležnikov, ki kakorkoli lahko prispevamo svoj delež k kreiranju Varne mobilnosti.

Izpostavitev cilja Vizije NIČ s strani ministrice Tatjane Bobnar Ministrstva za notranje zadeve pozdravljamo, saj nas tako javno zavezuje k globalnim, evropsko naravnanim ter osnovnim in civilizacijskim normam. Ne delamo si utvar, da je pot kratka, jo je pa ob primerni zakonodaji, jasnih prioritetah, opolnomočenju Policije z znanjem in sodobno IT opremo, primernimi šolskimi programi in vključevanjem nevladnega sektorja, zdravstva in gospodarstva, moč udejanjiti.

Za Slovensko policijo velja, da je ob primerni zakonski podpori, ob enem pa tudi nadzoru, eden ključnih dejavnikov varne mobilnosti vsake države. Slehernemu slovenskemu vozniku je še kako kristalno jasno, zakaj se njegove nepravilne navade in ravnanja ob prestopu državne meje proti zahodni Evropi še kako spremenijo. Tako že po nekaj kilometrih prevzamemo pozitivno kulturo in navado tistih, ki so Vizijo NIČ že umestili v sistemska področja zdravstva, šolstva, infrastrukture, zakonodaje, nadzora, preventive, sociale …

“Zagovarjam vizijo nič, kot jo predstavlja tudi zavod Varna pot, ker je to pozitiven in odgovoren odnos ustvarjalcev in udeležencev cestnoprometnega sistema, ki so s svojim celotnim delovanjem in ravnanjem dolžni preprečiti najhujše posledice prometnih nesreč ter zagotoviti varen dolgoročni cilj: nič mrtvih in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč. Z moralnega vidika je to edini možni dolgoročni cilj vseh humanih družb. V naši državi smo, glede na cilj Nacionalnega programa varnosti prometa, v minulem letu zabeležili največji porast smrti v prometu, v triletnem obdobju pa smo zaradi najvišjega porasta posledic med državami EU pristali na dnu lestvice. In na podlagi podatkov iz prvih treh mesecev letošnjega leta se trend še poslabšuje.”

Tatjana Bobnar za 24ur.com

Celoten članek je na voljo za branje na povezavi.

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.