Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Udejanjanje Vizije NIČ na področju vozil

avto

Na sistemski ravni EU odgovorni kreirajo številne ukrepe na področju udejanjanja Ciljev vizije NIČ v trikotniku infrastruktura, človek-voznik, vozilo. Bistvo, ki temelji na zniževanju in odpravljanju napak, ki jih v sistemi povzroča voznik zaradi svojih napačnih ravnanj, obnašanj, odločitev, ki imajo za posledico povzročitev prometne nesreče, je ključ na vseh področjih. Tokrat stopajo v veljavo številni sodobni ukrepi na področju avtomobilizma, ki so bili spodbodeni tudi v Valleta deklaraciji leta 2017, kjer je takratna EU komisarka za promet Violeta Bulc, Vizijo NIČ postavila kot eno izmed prioritetnih ciljev za zniževanje najtežjih posledic prometnih nesreč v EU.

Če bomo tovrstnim napredkom vzporedno tudi na nacionalni ravni dodajali v EU Že znane ukrepe vezano na posamezne vzroke prometnih nesreč (hitrost, alkohol, agresivno obnašanje, stran in smer vožnje, varnostna razdalja, vožnja v rdečo luč, ipd..) bomo nedvomno prihranili številna življenja in raven zdravja.


Spletni medij 24ur.com poroča:

“Uporabljati se je začela nova evropska uredba o splošni varnosti vozil, v skladu s katero morajo biti novi tipi vozil na evropskem trgu opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi. To so med drugim sistemi za opozarjanje na zaspanost in nepozornost voznika, za ohranjanje voznega pasu ter za zmanjšanje mrtvih kotov. Cilj novih pravil je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih poškodb na cestah v EU. Po oceni Bruslja bodo novi varnostni ukrepi do leta 2038 rešili več kot 25.000 življenj in preprečili vsaj 140.000 hudih poškodb.”

Celoten članek na voljo za branje tukaj.
Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.