Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč 2018

Tudi letos tretjo nedeljo v novembru, že tradicionalno dvanajstič, obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slogan letošnjih aktivnosti je Če bi ceste spregovorile. Koordinator aktivnosti Zavod Varna pot (ZVP) je pripravil osrednjo prireditev v Mestni hiši v Ljubljani, v soboto, 17. novembra, ob 17. uri, tradicionalno, dan pred Svetovnim dnem. Zbrane so nagovorili mag. Violeta Bulc, EU komisarka za promet, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in državna sekretarka ministrstva za zdravje Pia Vračko ter predstavniki institucij, povezanih v trudi za bolj varno mobilnost.  Podelili smo priznanje s  strani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč ter s dve strani Zavod Varna pot. Na prireditvi je bil prisoten gostitelj župan Zoran Janković. Prisotnost je opravičila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

Udeležene je pozdravil Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč. S svojo prisotnostjo nas je počastila Evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, ki si je kot svojo prioriteto zadala številne sistemske rešitve, spodbude, programe in izzive, ki so in bodo zmanjševali najhujše posledice nesreč na evropskih cestah. Bulčeva je skupaj s Štabo podelila priznanje s strani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Vanji in Miklavžu Kržanu, staršema, ki sta pred 40. leti v prometni nesreči izgubila tri sinove. Zavod Varna pot je podelil priznanji Sekciji reševalcev v zdravstvu in Gasilski zvezi Slovenije, za njihovo vsakodnevno požrtvovalno delo.

Ministrstvo za notranje zadeve in z njo tudi Policija predstavljajo enega najpomembnejših tvorcev varne mobilnosti v državi. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Številni programi na področju preventive, javnega zdravja in nenazadnje celovit zdravniški sistem, ki se sproži ob najhujših prometnih nesrečah, sodi pod okrilje Ministrstva za zdravje, ki podpira in prepoznava tudi vlogo nevladnih organizacij, kot je Zavod Varna pot. Nagovorila nas je tudi  državna sekretarka ministrstva za zdravje mag. Pia Vračko.

Z nami je svoje videnje varne mobilnosti delila tudi Vesna Pekarović Džakulin, predsednica odbora za osnovno zdravstvo na Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo srečujemo kot urgentno zdravnico na cestah, v družinski ambulanti ali v podjetjih, kjer kot specialistka medicine, dela, prometa in športa opravlja svoje poslanstvo. Če imamo v Sloveniji tradicijo s prometno vzgojo najmlajših v vrtcih in osnovnih, je sistemski pristop in projekt Dijaki Dijakom relativna novost. Ministrica za šolstvo Maja Brenčič Makovec ga je skupaj s sodelavci ter Zavodom RS za šolstvo popeljala med dijake. Projekt so s sistemskega in praktičnega vidika predstavili mag. Marta Novak z Zavoda RS za šolstvo, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško Jože Pavlovič ter profesorja Damijan Kraševec in Milan Casagrande z dijaki Dominikom, Tadejem in Nikom s Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana.

Na obeležitvi smo predstavili tudi najnovejšo pesniško zbirko dolgoletne ambasadorke ZVP Brede Marije Kovše. Iz njene, že tretje knjige, Brezkončna zgodba 2 iz Opusa Obstoja je dve pesmi prebrala prof. Nataša Pirih Svetina.

Za čudovite glasbene vložke med prireditvijo je poskrbela skupina DreamOn, ki je izbor pesmi posvetila Niki Selan, sestri bobnarja zasedbe Jaka Selana, ki je preminula v prometni nesreči.

Ob obeležitvi smo prejeli tudi poslanici: od predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana in od predsedujočega v program EuroRAP Ferryja Smitha. Za podporo se iskreno zahvaljujemo.

Ostale aktivnosti v sklopu Dne

Pred Mestno hišo so bili moderatorji ZVP v soboto, 17. novembra, prisotni s stojnicami z video in ostalimi materiali ter z instalacijo ceste. “Cesta življenje” je na eni strani simbolno prikazovala žalostne zgodbe s poimenskim prikazom števila umrlih v letošnjih prometnih nesrečah, na drugi strani pa pozitivne, ki lahko nastanejo z uresničitvijo Vizije Nič. Prav tako so moderatorji zbirali podpise oziroma osebne zaveze k podpori Vizije nič.

Foto: Zavod Varna pot, Robert Balen

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.