Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Obisk in delovno srečanje s predsednico Državnega zbora RS, mag. Urško Klakočar Zupančič

obisk Državnega zbora RS_mag. Urška Klakočar Zupančič (11)

Danes smo se z veseljem odzvali na prijazno povabilo predsednice Državnega zbora RS, mag. Urške Klakočar Zupančič in ožjih sodelavcev ter predstavili naše poslanstvo, 15-letno prehojeno pot in aktivnosti ter izzive, s katerimi se na globalni, evropski in slovenski ravni srečujemo ljudje, ki so nas posledice prometnih nesreč najhuje zaznamovale. V želji, da se Slovenija pridruži državam Evropske Unije s stabilno in dolgoročno varnejšo politiko varne mobilnosti, smo se dotaknili tematik:

  • Vloge, pomena in poslanstva Zavoda kot NVO za  pomoč in podporo žrtvam prometnih nesreč v EU in Sloveniji; kje in kaj lahko mi prispevamo za boljšo in varnejšo družbo;
  • Resolucija nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 in izziv za izdelavo nove do leta 2032 (kazalniki in merila uspešnosti, vloga politike);
  • Pravni sistem varne mobilnosti, predpisi, področje od prekrška do kazenske zakonodaje, sodni postopki; 
  • Program Živimo Vizija NIČ – tedanji predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, je podpisnik listine iz leta 2017; vloga, podpora in promocija s strani Državnega zbora.

Z naše strani smo se srečanja udeležili in vsebine predstavili predsednik Robert Štaba, vodji projektov Kaja Kobal in Pia Golob ter ambasadorki in pravnici Neja Pečnik Štaba in Manca Voje. Slednji sta predstavili pravni in osebni pogled na področje varne mobilnosti, Manca pa je gostitelje seznanila tudi s svojo magistrsko nalogo z naslovom »Razmerje med inkriminacijama povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in nevarno vožnjo v cestnem prometu«, ki jo je posvetila sestrici, ki je v prometni nesreči izgubila življenje.

Predsednica Državnega zbora RS, mag. Urška Klakočar Zupančič, je podprla naša prizadevanja ter si želi in bo podprla vse aktivnosti in spremembe, ki bi pripeljale Slovenijo do cilja varnejših držav Evropske Unije.  Pri tem je izpostavila spremembo zakonodaje, Resolucijo novega nacionalnega programa, ozaveščanje in izobraževanje.

Foto: Robert Balen

Sporočilo za javnost DZ RS: Predsednica Državnega zbora sprejela predstavnike Zavoda Varna pot

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.