Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Policija in AVP skupaj z AMZS, DARS in Zavodom Varna pot o ukrepih za večjo varnost slovenskih cest

V zadnjem odbdobju smo na slovenskih cestah beleležili kar nekaj hudih prometnih nesreč in to kljub ukrepom prepovedi gibanja med občinami. Po prenehanju teh in drugih ukrepov vezanih na Covid-19 pa lahko pričakujemo porast prometnih nesreč. V ta namen je v. d. generalnega direktorja mag. Anton Travner danes organiziral delovno srečanje, na katerega je povabil predstavnike Javne agencije za varnost prometa, AMZS, DARS in Zavoda Varna pot.

V. d. generalnega direktorja Travner se je uvodoma zahvalil za odlično sodelovanje v minulih letih, v skupnih navedenih deležnikov v prizadevanjih za izboljšanje prometne varnosti, ki se je zagotovo izkazalo kot učinkovito. Še posebej se je v praksi to odrazilo v skupni lanskoletni akciji Varno v poletje, kjer so prvič v zgodovini združili znanje in aktivnosti ključni deležniki prometne varnosti, ki so s skupnimi napori dosegli bistveno izboljšanje stanja prometne varnosti. Tudi zato je g. Travner predlagal dogovor o nadaljnjih skupnih aktivnostih na področju varnosti cestnega prometa v prihajajočih mesecih, še posebej po zadnjem tednu, ko smo po daljšem času ponovno zabeležili večje število smrtnih žrtev.

Predstavniki strokovnih institucij se zavedajo, da bo nastopilo obdobje, ko se bodo sprostili vladni odloki za zajezitev Covid-19, kar bo imelo vpliv tudi na prometno varnost. Na ceste se bodo namreč ponovno vrnili številnejši udeleženci v prometu, ki zaradi omenjenih omejitev v zadnjem času niso bili pogosto vključeni v promet. Prav tako pa strokovnjaki opozarjajo na tveganje vpliva epidemije na psihofizično stanje voznikov, kar bi se lahko odrazilo tudi pri samem ravnanju udeležencev v prometu. Da bi karseda zmanjšali izpostavljena tveganja, bodo danes navzoči deležniki še okrepili sodelovanje in pripravili več preventivnih akcij, v katerih bodo voznike opozarjali na dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč. Pri tem so v ospredju neprilagojena hitrost, za katero Dars na avtocestah in hitrih cestah beleži velik porast ter vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, kot tudi še vedno prepogosta uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Posebej so spregovorili o najbolj ranljivih skupinah udeležencev v prometu, pešcih, kolesarjih, motoristih, ki so bili v zadnjem obdobju med pogostejšimi žrtvami ter možnostih za njihovo zaščito. Pomembni so tudi centri varne vožnje, kjer udeleženci lahko pridobijo dragocene izkušnje v varnem okolju, zato velja spodbujati tovrsten preventivni vložek voznikov za varnost vseh.

Zagotavljanje prometne varnosti je dolžnost slehernika, pri čemer morajo svojo vlogo v polni odgovornosti odigrati vse pristojne institucije, z Agencijo za varnost prometa in Policijo na čelu, ki že nekaj let iskreno in poglobljeno sodelujeta. Zato so udeleženci današnjega srečanja trdno odločeni, da bodo z roko v roki tudi v spremenjenih okoliščinah vlagali vso energijo v to, da bi ljudje s poti varno prihajali domov.

Leave a comment

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.