Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Slovenija z eno najbolj tolerantnih zakonodaj za pijane voznike med varnimi državami EU

alkohol

Opozorilo Policije (novica spodaj) je samo še en dobronameren apel tistih, ki se pri svojem delu srečujejo s posledicami prometnih nesreč. Sami smo že dolgo mnenja, da nekonsistetna, izjemno tolerantna zakonodaja v Sloveniji zahteva celovito in vsestransko spremembo. Prepričani smo, da bo tudi pri nas prišel čas, ki bo dozorel in pripeljal večjo odgovornost in odnos odgovornih, posameznikov in celotne družbe do alkohola, prepovedanih substanc in vožnje.

Alkohol primarni sekundarni vzrok PN_javno pismo in pobuda ministrici za infrastrukturo-obvestilo medijem


Ljubljanski policisti opozarjajo na vse več pijanih povzročiteljev nesreč

V 33 prometnih nesrečah, ki so jih v zadnjih 48 urah obravnavali ljubljanski policisti, je kar devet udeležencev vozilo pod vplivom alkohola. V večini primerov so bili pijani vozniki samoudeleženi v nesreči, utrpeli pa so lažje poškodbe.

V soboto okoli 3.30 se je na Litostrojski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča. Voznik ni vozil po desnem prometnem pasu in je zato zapeljal čez levi rob vozišča in posledično trčil v drog javne razsvetljave. V nesreči se je lažje poškodoval, z reševalnim vozilom pa so ga prepeljali v UKC Ljubljana. Policisti so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola (0,76 mg/l), zato so vozniku odvzeli vozniško dovoljenje.

Včeraj, nekaj pred 3. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na območju Šiške. Kolesarka je vozila po pločniku, pri tem pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola (0,72 mg/l) trčila v betonsko korito in padla. V nesreči se je lažje poškodovala, izdan pa ji je bil plačilni nalog.

Nekaj pred 14. uro se je zgodila nesreča na cesti od Škofljice proti Malem Vrhu pri Šmarju. Pijan voznik (1,27 mg/l) je zapeljal preblizu desnega roba vozišča, trčil v robnik in ograjo, nato pa zapeljal v jarek na levi strani vozišča. Poškodb ni utrpel, so mu pa policisti začasno odvzeli vozniško dovoljenje.

Včeraj okoli 23. ure je voznik na Prušnikovi ulici v Ljubljani trčil v dve parkirani vozili. V nesreči ni bil nihče poškodovan, je pa voznik vozil pod vplivom alkohola (0,56 mg/l).

Tudi v petek zvečer so policisti obravnavali nesrečo, v kateri je bil samoudeležen voznik osebnega vozila. Voznik je vozil po lokalni cesti iz smeri Cerknice proti Slivnici, pri tem pa je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,70 mg/l) zapeljal s ceste po brežini navzdol. V nesreči se je lažje poškodoval.

V petek, nekaj minut pred 11. uro, pa je policija obravnavala nesrečo na Ulici za hribom v Trzinu. Nesrečo je povzročil 24-letni voznik kombija, ki je vzvratno zapeljal z dvorišča na cesto v trenutku, ko se je po njej pravilno pripeljal 48-letni voznik mopeda. Ta se je trčenju skušal izogniti, a je nato trčil v zadnji del kombija in padel po vozišču. Mopedist, ki je vozil brez varnostne čelade in pod vplivom alkohola (0,39 mg/l), se je v nesreči lažje poškodoval.

Policisti so v zadnjih 48 urah obravnavali še tri prometne nesreče, v katerih je preizkus z alkotestom povzročiteljem pokazal več kot 1,5 promila alkohola. Skupno je torej v 33 nesrečah devet udeležencev vozilo pod vplivom alkohola.

Vir.

Leave a comment

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.