Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Alkohol – tihi ubijalec slovenskih življenj

Po podatkih NIJZ je alkohol najbolj razširjena droga v Sloveniji. Po njej vsaj občasno posega večina odraslih prebivalcev. Vse več izkušenj z alkoholom pa ima tudi velik delež mladostnikov, saj se z njim srečajo že zelo zgodaj. Slovenija se tako po porabi, kot tudi po posledicah, ki jih alkohol povzroča, uvršča med mednarodno povprečje.

Standardna merica alkoholne pijače ali enota alkohola, kot je določeno v Sloveniji, vsebuje 10 gramov alkohola. Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino.

Alkohol pa ne prinaša negativnih posledic samo zdravju posameznika in njegovemu družinskemu ter širšemu okolju. Negativne posledice se odražajo na vseh nivojih družbenega življenja, tudi na področju prometne varnosti. Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden poglavitnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Po podatkih AVP je kar četrtina vseh prometnih nesreč s smrtnimi izidom in huje poškodovanimi povezana ravno z alkoholom.

Veliko povzročiteljev prometnih nesreč, ki so bili pod vplivom alkohola bi si zaželeli zavrteti čas nazaj in popraviti svoje napake. Vendar to žal ni mogoče. Pravilno pa je, da se vsi skupaj potrudimo in prispevamo k temu, da bo do takih primerov ne bo prihajalo tudi v prihodnje. Zavod Varna pot z različnimi preventivnimi aktivnostmi in programi Živimo Vizijo NIČ: 5 x STOP je KUL, zvOzi, ČNČV, skupaj s svojimi podporniki (MZ, MIZŠ, MJU, AVP, Policija idr.) vsako leto nagovori okrog 25. 000 mladih. Z uspešnim sodelovanjem lahko soustvarjamo boljšo in varnejšo prihodnost za vse nas. Uresničimo Vizijo NIČ skupaj.

Leave a comment

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.