Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Korektno je prevzeti primerno osebno odgovornost za lastna dejanja

Minister Aleš Hojs je potrdil, da je sprejel odstop sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Breznika, ki so ga policisti v začetku meseca ustavili zaradi prehitre vožnje in ugotovili, da je vozil pijan. “Najpomembneje je, da vsi javni funkcionarji in uslužbenci prevzamejo odgovornost za lastna dejanja. Ni jim treba spraševati očeta, mame, nadrejenih, pogledati se je treba v ogledalo in narediti ta korak,” pa Breznikovo potezo, ki je odstop ponudil šele po našem razkritju, komentira podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Robert Štaba.

Minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci v zvezi s sproščanjem ukrepov v zvezi s covid-19 odgovarjal  tudi na vprašanja v zvezi z odstopom državnega sekretarja Franca Breznika, ki so ga policisti ustavili v začetku aprila in ugotovili, da je vozil prehitro in pijan. Dejal je, da je odstop, ki ga je Breznik ponudil šele po našem razkritju, sprejel.

Hojs odstop sprejel, policiji zaupa

“Odstop sem sprejel danes zjutraj, po tem, ko sem dobil zagotovilo, da ni šlo za nikakršne zasede, ki jih poznamo iz primera ministra Koprivnikarja,” je dejal Hojs in dodal, da zaupa in verjame v delo policije in sicer ni verjel, da je do zasede prišlo, a moral si  je vzeti “12 ur za premislek.”

“Dodatno preverjanje vršilca dolžnosti direktorja policije ni potrebno, zaupam policiji,” je zatrdil in puščico usmeril še v mnoge župane in visoke funkcionarje, ki so v preteklosti prav tako vozili pijani, pa so ohranili svoje pozicije. “Sam vzpostavljam nove standarde – ljudje moramo za napake odgovarjati, zato se mi zdi prav, da odstop sprejem,” je dejal minister. Novega državnega sekretarja še nima: “Seveda je to nemogoče, da bi od včeraj že našel novega.” 

Zadeva je po Hojsovih besedah trajala tako dolgo, ker je Breznik “pač ocenil, da bo to ‘pripetijo’ razložil na jutrišnjem kolegiju.” Čudi  pa ga, da so policisti o zadevi prej poročali novinarji, kot policiji. “Očitno imajo policisti raje medije kot svoje vodstvo in mene,” je še zaključil.

‘Ni jim treba spraševati očeta, mame, nadrejenih, pogledati se je treba v ogledalo in narediti ta korak’

Robert Štaba, podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, pa je glede evropskih standardov pri alkoholu v prometu jasen – javni funkcionar mora odstopiti z vseh svojih položajev, saj izgubi integriteto. Tako bi po njegovem vladni sekretar in poslanec Breznik že moral odstopiti in ne samo ponuditi odstopa po našem razkritju.

“Zagotovo je najpomembneje, da vsi javni funkcionarji in uslužbenci prevzamejo odgovornost za lastna dejanja. Gotovo jim ni treba spraševati očeta, mame, nadrejenih, pogledati se je treba v ogledalo in narediti ta korak,” pravi in dodaja, da se v združenju več ukvarjajo z vprašanji z vzhodnega dela Evrope, z zahoda pa prejmejo manj vprašanj na to temo.

“Seveda, manj vprašanj je iz zahodnih držav, dejstvo pa je, da nas kolegi iz t. i. vzhodnega bloka velikokrat prosijo za podporo, kajti alkohol in prepovedane droge v prometu so na evropski ravni zelo zavržna dejanja, ki povzročijo, tako na evropski kot tudi slovenski ravni, ogromno škode s hudimi posledicami,” je jasen Štaba.

Pričakujejo poteze vlade: ‘V zadnjem obdobju smo v Sloveniji na področju alkohola izredno tolerantni’

“Če se pravilno spomnim, smo intervenirali le, ko je ameriška veleposlanica povzročila prometno nesrečo v Veliki Britaniji in odpeljala s kraja nesreče. Sicer pa največkrat na zahodu odstopijo.”

Pa bi moral Breznik odstopiti tudi kot poslanec? “To velja za vse javne uslužbence, enako tudi za poslance. Težko bodo namreč kredibilno odločali še naprej in kot že rečeno, alkohol in prepovedane droge so razlog za trideset odstotkov smrtnih žrtev na naših cestah,” pojasnjuje Štaba.

In kaj sporočamo, če v Sloveniji ne uveljavimo standardov, da politiki in funkcionarji v takih primerih ne odstopijo?  “V zadnjem obdobju smo v Sloveniji na področju alkohola izredno tolerantni, in to se nam izkazuje kot izjemno negativno. Trend je v porastu in po tem koronavirusu lahko predvidevamo, da bo na cestah neka zmeda, lahko bo tudi več posledic in alkohol je nosilec najhujših posledic na naših cestah. Zato je zelo pomembno, da tudi nova vlada povleče neke poteze, in mi to tudi pričakujemo.”

Vir.

Leave a comment

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.