Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Projekt NEAR odlični koraki med mladimi Srbije, Avstrije, Bosne in Hercegovine in Slovenije

NEAR_trainig_Novi-Sad_26-29012023-48

Novi pristopi k usposabljanju za varno mobilnost (New Educational Approaches for Road safety) je Erasmus + projekt 4 partnerskih držav (Avstrija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija), skozi katerega v prvi fazi raziskujemo odnos mladih do varne mobilnosti.

Med 26.  in 29. januarjem 2023 smo se udeležili ‘Usposabljanja na temo varne mobilnosti za mladinske delavce in moderatorje‘. Zbrali smo se v Novem Sadu v Srbiji, kjer smo prisluhnili srbskim strokovnjakom za prometno varnost, predstavili prometno varnost v partnerskih državah in sodelovali v delavnici ‘Načrtovanje kampanje na temo varne mobilnosti mladih‘. Pomemben del projekta je tudi tkanje novih vezi, prijateljstev in poznanstev, zato smo del usposabljanja namenili druženju, spoznavanju, turističnim ogledom, manjkala ni niti tradicionalna srbska zabava. Pia Golob, Kaja Kobal (projektni vodji) in Teja Tamše (strokovna sodelavka) so se usposabljanja udeležile v živo, Anja in Dominika, moderatorki Zavoda Varna pot pa sta se nam pridružili na daljavo.

Prvi dan usposabljanja smo prisluhnili dr. Milanu Tešiću iz Agencije za varnost prometa Republike Srbije, ki nam je predstavil pregled prometne varnosti v Srbiji.

Drugi dan smo obiskali mladinski center Novi Sad, ki je prvi mladinski center v Srbiji. Center je stičišče mladih, kjer lahko dobijo brezplačno psihološko svetovanje, prirejajo dogodke ali se preprosto družijo. Nenad Nikolić iz Ekonomske komisije ZN za Evropo je predstavil Mednarodno strategijo za prometno varnost, dr. Milan Tešić pa je predaval o primerih dobrih praks za izboljšanje prometne varnosti mladih in o zmanjševanju števila žrtev mladih voznikov v Evropi.

Tretji dan usposabljanja je bil mednarodno obarvan – udeleženci so predstavili stanje prometne varnosti mladih in primere dobrih praks – aktivnosti, ki jih izvajajo v domačem okolju.

  • Filip Živković, Agencija za varnost prometa Republike Srbije – Srbija,
  • Volker Hoffmann, Vision5 – Avstrija,
  • Ljubiša Popović, CEZAR – Bosna in Hercegovina
  • Pia Golob in Kaja Kobal, Zavod Varna pot – Slovenija

Sledila je delavnica ‘Načrtovanje kampanje na temo varne mobilnosti mladih‘, v sklopu katere smo v manjših delovnih skupinah ustvarjali kampanje na temo varnostnega pasu, alkohola in hitrosti. Več glav več ve – začrtali smo 3 unikatne kampanje in dobili nove ideje, ki jih bomo tekom projekta še nadgradili.

Hvala Aktiv NS za odlično organizacijo usposabljanja in gostoljubje, hvala CEZAR in Vision5 za sodelovanje in hvala vsem prisotnim za predavanja, predstavitve, ideje in druženje.

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.