Zavod Varna pot Linhartova 51, 1000 Ljubljana

Kar 43% vprašanih že pred 18. letom kupilo alkohol brez preverjanja osebnega dokumenta

cncv_informativa_20012023 (2)

Pretekli konec tedna je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala Informativa 2023 v organizaciji Proevent d.o.o., na kateri smo bili prisotni tudi mi. Informativa je namenjena osnovnošolcem, dijakom in študentom saj lahko na enem mestu dobijo informacije o šolanju in zaposlitvi.

Obiskovalce smo seznanjali s preventivno akcijo Čista nula, čista vest, preko katere opozarjamo na pasti alkohola in prepovedanih substanc v prometu. Že majhne količine alkohola lahko negativno vplivajo na koncentracijo, reakcijski čas, ravnotežje, vid… in posledično vplivajo na vožnjo.  

Med obiskovalci prireditve smo izvedli anketo, katere rezultati so pokazali naslednje:

43% vprašanih je kot mladoletnih kupilo alkohol, ne da bi prodajalec preveril starost preko osebnega dokumenta

79% vprašanih se je že vozilo z voznikom pod vplivom alkohola

23% vprašanih je že bilo v šoli prisotnih pod vplivom alkohola

Navedeni rezultati kažejo, da kljub zakonom, opozarjanju, prepovedim, osveščanju in izobraževanju še vedno nismo dosegli želenih rezultatov. V mozaiku varnosti smo pomembni prav vsi deležniki, saj le skupaj lahko dosežemo cilj Vizije NIČ.

Prispevajte svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ. Vsak od nas šteje.

Related Posts

Privacy Preferences
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shranjujemo podatke iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tu lahko spremenite svoje nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.